Een aktetas is een leren tas ontworpen om documenten, boeken, mappen en andere gedrukte materialen te dragen, samen met overige platte voorwerpen van een relatief klein formaat. Aktetassen werden van oudsher gebruikt door advocaten om dossiers (briefs) te dragen op hun weg naar de rechtbank, hoewel ze dus ook worden gebruikt door overige mensen uit het bedrijfsleven. Veel ondernemers zullen hun eerste aktetassen liefdevol herinneren, de aktetas is een soort symbool in de zakenwereld.

Aktetas of boekentas

De originele aktetas was de boekentas (satchel), een soort carry-all tas. In de jaren 1800 begonnen de boekentassen te ontwikkelen, van boekentas tot professionele aktetas. Aktetassen beschermen belangrijke documenten, bijvoorbeeld tegen neerslag, vuil of diefstal. Meestal zijn ze voorzien van een handig handvat en schouderband zodat ze makkelijk te dragen zijn.

Aktetassen zijn in veel verschillende modellen, stijlen, materialen en ontwerpen verkrijgbaar, meestal zijn ze geproduceerd in gedempte kleuren zodat ze niet botsen met de kleding van de drager. Tegenwoordig zijn aktetassen ook verkrijgbaar in felle en opvallende kleuren, geschikt voor de trendy zakenman of zakenvrouw. Veel bedrijven produceren alleen aktetassen van leer, maar steeds vaker worden ze ook gemaakt van kunststof.

Laptop aktetas

Er zijn ook aktetassen verkrijgbaar die ook geschikt zijn voor het veilig opbergen en vervoeren van een latop. Deze tassen hebben een speciaal verstevigd en beschermend laptop compartiment.  

Bij het uitkiezen van een aktetas is het een goed idee om vooraf na te denken over de grootte van de documenten of laptop die in de tas moeten worden opgeborgen.

Bekijk hier onze hele collectie aktetassen.