DIY en inspiratie: kabel hanglampen

Kabel hanglampen zijn lampen zonder lampenkap, waardoor je direct tegen de lichtbron aankijkt. Om deze lampen toch een eigen stijl te geven, kun je allerlei leuke dingen doen met het snoer of door de manier van ophangen. Hieronder laten we leuke ideeën zien waarmee je inspiratie op kunt doen voor in huis, maar een aantal van de ideeën is ook zelf te maken!

 

Hanglamp als wandlamp

Wandlamp hanglamp koper

Je kunt een hanglamp natuurlijk aan het plafond ophangen, maar een kabel hanglamp is ook makkelijk te gebruiken als originele wandlamp! In dit voorbeeld is een koperen buis gebruikt met een aantal verbindingsstukken. Dat geheel is aan de muur bevestigd met een koperen plaatje. Doe het snoer van de kabellamp door de koperen buis en maak de fitting en de lamp weer aan het snoer vast.

Hanglamp wandlamp

Wandlamp koord houten stok

Het snoer van een lamp door een dun koperen buisje maken is niet voor iedereen een makkelijke opgave. Enige kennis van elektriciteit en kabels is daar wel voor nodig. Hierboven zie je een simpele versie van een hanglamp als wandlamp. Koop een simpele steun voor aan de muur, die ook gebruikt kan worden om een plank mee aan de muur te bevestigen. Hang de draad op een leuke manier aan de steun en je hebt je originele wandlamp! Voor een kleurrijk effect kun je kiezen voor een gekleurde kabel aan de lamp of voor een vrolijke steun waar je de lamp aan ophangt. Er zijn zelfs lampjes in allerlei kleuren te koop! In plaats van een steun, kun je ook gebruik maken van een grote kapstokhaak of een houten stok om de kabel mee aan de muur te maken.

Kabel hanglampen aan een tak

Hanglampen aan een tak

Dit idee is zelf te maken. Zoek een mooie tak in het bos en maak hem goed schoon en zorg dat je hem goed laat drogen. In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van 4 lampen. Rol het snoer van de lampen op de gewenste plek om de houten tak en zorg dat de lampen niet op exact gelijke hoogte hangen. Dit geeft een leuk speels effect. Bundel vervolgens de snoeren van de lampen samen, midden boven de tak. Zorg daarbij dat je tak ongeveer horizontaal hangt.

Hanglampen aan een tak

Op deze foto's zie je de details van de hanglampen aan een houten tak. De 4 kabels zijn boven de hanglamp met elkaar verboncen, waardoor je 1 snoer overhoudt voor de stroomvoorziening. Het gebruik van een snoer staat ook een stuk netter en zo is het geheel makkelijker op te hangen aan een haakje aan het plafond.

Maak een originele kabel

Hanglamp koperen buis

Als je een lamp als deze gewoon als hanglamp wilt gebruiken, kan dat een beetje saai staan vanwege het ontbreken van de lampenkap. Je kunt zelf op een aantal leuke manieren je snoer bewerken waardoor je alsnog een originele hanglamp krijgt! In dit voorbeeld zie je de koperen buis weer terug. Dit keer is ervoor gekozen om een koperen buis in een willekeurige vorm te buigen. Vervolgens kun je het snoer van de lamp door de koperen buis halen, waardoor de lamp niet aan een recht snoer hangt.

Hanglampen aan een tak

Als je handig bent met wol, kun je je hanglamp een zachte, warme look geven door om de kabel van de lamp heen te breien.

Kleurrijke kabel hanglampen

Gekleurde kabel hanglampen

Hang voor een kleurrijk effect een bundel lampen met verschillende kleuren snoer bij elkaar. Zo heb je veel lichtopbrengst, maar het ziet er ook heel vrolijk uit.

Gekleurde kabel hanglamp

Voor extra kleur kun je van je kabellamp een kleine draadlamp maken. Kies voor een metalen kapje van draad in een vrolijke kleur en maak het geheel extra bijzonder in combinatie met een andere kleur snoer.

Sierkussen Devon grijs Hanglamp Kylie Plaid Boston Bruin
     
Devon 50x50 grijs
Kylie Ø45 cm koper
Boston lamswol bruin
€59,95
€107,95
€129,95

 

Hanglamp Milou Sierkussen Canadian Flag Campaign Tripod Lamp
     
Milou Ø32 cm zwart / koper
Canadian Flag kussen 60x40
Campaign Tripod wit
€57,95
€31,95
€460,00

 

Dekbedovertrek Ariadne at Home Hanglamp Clinton Stapelgoed Kop en Schotel Grijs
     
Sugar white 140x200/200
Clinton Ø35 cm antraciet
Kop en schotel grijs 6x
€79,95
€147,95
€39,95