DIY: fotolijsten van pallets

Voor een stoere of landelijke stijl in huis worden steeds vaker pallets gebruikt om mee te knutselen. Van pallet planken worden de mooiste dingen gemaakt: van tuinmeubels tot hondenmanden. In dit artikel laten we zien wat je kunt doen met pallets in combinatie met foto's.

 

Pallet met fotolijsten

Pallet met fotolijsten

Voor dit idee heb je een hele pallet nodig die je ombouwt tot een wandbord. Van de bovenkant van de pallet kun je er voor kiezen om een aantal planken weg te halen, zodat je wandbord opener wordt. Laat dan bijvoorbeeld steeds een plank zitten, waarna je de volgende weghaalt. De daarop volgende laat je weer zitten en zo ga je door. Hang je pallet wandbord met de oorspronkelijke bovenkant tegen de muur, met de planken op de onderkant horizontaal. Op die manier kun je die planken gebruiken om mooie fotolijsten op te zetten. Je maakt er een mooie eenheid van door het hout van de pallet bijvoorbeeld te combineren met uitsluitend wit en zwart.

Lijst van pallethout

Lijst houten pallets

Je kunt pallethout ook gebruiken om er een fotolijst van te maken. Hier zie je een stimpel, maar stoer voorbeeld van een fotolijst van pallethout. Haal de pallet uit elkaar, zodat je alleen nog losse planken overhoudt. Maak bijvoorbeeld 3 planken van gelijke lengte. Die planken bepalen de hoogte en de breedte van je lijst. Je kunt voor een bredere lijst natuurlijk kiezen voor meer dan 3 planken of voor minder dan 3 planken voor een smallere lijst. Maak de planken aan elkaar door 2 planken aan de boven- en onderkant vast te spijkeren of te lijmen (zie foto). Je kunt voor de sier nog iets extra's toevoegen op de 2 planken die je als laatst hebt bevestigd. De lijst op de foto heeft een extra stoere uistraling doordat 2 stukken verroest prikkeldraad zijn vastgemaakt op de lijst. Tot slot maak je een wasknijper vast op het bord, zodat je er een foto in op kunt hangen.

Lijst houten pallet

Op deze foto zie je hetzelfde idee als hierboven. Hier is gekozen om de planken niet exact op gelijke hoogte te maken voor een speels effect. De planken zijn ook niet helemaal recht afgezaagd. Daarnaast zijn deze planken geschuurd en grijs geverfd en daarna opnieuw geschuurd. Dit geeft een verouderde look, die heel goed past in een landelijk interieur. In plaats van een wasknijper is hier gekozen voor een metalen klemmetje om de foto aan op te hangen.

Houten pallets met lijstjes

Houten pallets met lijstjes

In dit voorbeeld zie je een andere originele manier om fotolijstjes te presenteren. Zaag een pallet in 3 stukken en maak daar 3 lage "bakken" van die je aan de muur op kunt hangen. Plaats je fotolijsten en andere leuke accessoires in de bakken aan je muur voor een stoer effect. Ook kun je op deze manier makkelijk je fotolijstjes wisselen.

Fotolijst sloophout

Fotolijst sloophout

In plaats van pallet hout, kun je natuurlijk ook sloophout gebruiken om stoere fotolijsten van te maken. Sloophout heeft een nog oudere en meer robuuste uitstraling dan pallet hout. Vooral als het sloophout nog een deel van zijn oorspronkelijke kleur heefr behouden. De manier waarop deze lijsten gemaakt zijn, is hetzelfde als de manier die eerder is beschreven voor de lijsten van pallets.

Sierkussen Devon grijs Hanglamp Kylie Plaid Boston Bruin
     
Devon 50x50 grijs
Kylie Ø45 cm koper
Boston lamswol bruin
€59,95
€107,95
€129,95

 

Hanglamp Milou Sierkussen Canadian Flag Campaign Tripod Lamp
     
Milou Ø32 cm zwart / koper
Canadian Flag kussen 60x40
Campaign Tripod wit
€57,95
€31,95
€460,00

 

Dekbedovertrek Ariadne at Home Hanglamp Clinton Stapelgoed Kop en Schotel Grijs
     
Sugar white 140x200/200
Clinton Ø35 cm antraciet
Kop en schotel grijs 6x
€79,95
€147,95
€39,95