DIY met kurken

Kerst is net voorbij en Oud & Nieuw staat voor de deur. Grote kans dat er flessen wijn en flessen champagne open zijn getrokken of dat dat nog gaat gebeuren. Heb je flessen met een kurk? Bewaar de kurken om hele leuke dingen van te knutselen in het nieuwe jaar!

 

Prikbord van kurk

Prikbord kurk hart

Dit leuke prikbord is zelf te maken met kurken, een houten plank, lijm en een zaag. Zaag een mooi hartvorm uit het hout. Hier is de binnenkant van het hart ook uitgezaagd, zodat je alleen een rand overhoudt. Plak de kurken met een platte kant op het hout en klaar is je kleine prikbord!

Prikbord kurk hart

Een ander hartvormig prikbord van kurk. Hier is een groot stuk karton of hout gebruikt om alle kurken op te plakken. Doordat het hart hier helemaal gevuld is met kurken, heb je een heel groot oppervlak dat je kunt gebruiken als prikbord. Je kunt je prikbord natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt, in allerlei vormen.

Kurk prikbord

Houd je meer van recht en strak? Dan is dit misschien een beter ontwerp voor een kurk prikbord. Je kunt hiervoor een grote fotolijst gebruiken, maar je kunt ook zelf een mooi frame maken. Zorg ervoor dat er een mooie hoge rand om een houten plank zit, het mooist is een rand die net zo hoog is als de kurken. Het voordeel van het zelf maken van een frame is dat je zelf kunt bepalen hoe groot het frame wordt en dat je van tevoren kunt uitmeten of je uit komt met de afmetingen van de kurken. Plak de kurken op de zijkant op je frame. Hier zijn ze afwisselend horizontaal en verticaal geplaatst, maar dat is natuurlijk helemaal aan jezelf.

Onderzetter van kurk

Onderzetter van kurken

Hierboven was een frame volgeplakt met kurken, zodat je hem kunt gebruiken als prikbord. Een andere manier om zo'n frame vol met kurken te gebruiken is als onderzetter. Je kunt dan makkelijk en veilig je warme pannen kwijt op tafel of in de keuken. Ook hier is het voordeel dat je zelf kunt bepalen hoe groot je je onderzetter maakt. Denk er wel aan dat het hier beter is om de kurken hoger te laten liggen dan de houten buitenrand.

Woondecoratie van kurken

Kurk kaarsen

Bovenstaande ideetjes zijn allemaal funcioneel, maar je kunt ook hele leuke dingen maken met kurk die alleen decoratief te gebruiken zijn. Hier zie je hele leuke kaarsen met kurken. Neem 2 cilindervormige glazen potten, een grote en een kleine die ruim in elkaar passen. Vul de grote pot met een aantal kurken en zet daar de kleine pot bovenop. Vul de tussenliggende ruimte op met kurken, tot de rand van het kleine potje. Zet een kaarsje in het kleine potje en klaar is je woondecoratie!

Kurk letters

Je kunt kurken ook leuk aan elkaar plakken om letters te vormen. Deze letters kun je zo groot maken als je zelf wilt en kun je makkelijk ergens neerzetten of ophangen.

Kurk vogelhuisje

Ben je echt heel handig? Probeer dan eens dit leuke vogelhuis van kurk! Naast kurk heb je houten plankjes nodig om de basis van het vogelhuisje te maken en een groot aantal houten ijsstokjes voor het dakje. Maak een vogelhuisje van hout en plak halve kurken op de buitenkant. Het is even passen en meten en je zult de kurken op maat moeten maken om ze mooi te laten passen. Vergeet ook geen gat in de voorkant van het huisje te maken! Het dakje is gemaakt van houten plankjes, die bedekt zijn met stukjes van houten ijsstokjes. Deze zijn heel leuk opgeplakt als echte dakpannetjes die elkaar een stukje overlappen. Dit is een leuk knutselproject waar je niet alleen zelf leuk mee bezig kunt zijn, maar waar je ook vogels in de winter en lente heel blij mee maakt!