DIY: origineel vogelvoer om vogels bij te voeren

Vogels kunnen in de winter wel wat extra eten gebruiken, ook als het niet vriest. Vogels moeten zichzelf altijd warm kunnen houden en dat kost veel energie. In de winter kan het dus geen kwaad om vogels in je tuin bij te voeren, zelfs als er geen sneeuw ligt. Je kunt natuurlijk gewoon een vetbol neerhangen of wat pinda's neerleggen. Wij laten graag een aantal voorbeelden zien van leuke en origineel vogelvoer dat ook nog zelf te maken is! Bekijk nu onze leuke inspiratie foto's en ga aan de slag!

 

Vetbol als uil

Vetbol als uil

Deze schattige vetbol is bijna jammer om op te laten eten, het ziet er zo leuk uit! Koop (of maak) een vetbol en versier deze met stukjes gedroogd fruit. In dit voorbeeld is er een uil van gemaakt, maar er zijn vast nog veel meer leuke ideetjes!

Maak je eigen vetbol

Met behulp van ongebruikt, ongezouten frituurvet en vogelvoer kun je zelf je eigen vetbollen maken! Smelt daarvoor het frituurvet totdat het warm is, maar niet te heet. Mix nu het vogelvoer door het frituurvet. Gebruik ongeveer evenveel frituurvet als vogelvoer, zodat de vetbol lekker vol wordt. Als het geheel goed gemixt is, laat je het een beetje afkoelen. Vervolgens kun je het in een vorm naar keuze gieten. Als het goed is afgekoeld, is je zelfgemaakte vetbol al klaar!

Vetbol kop en schotel

Hier is het vetbol mengsel in een kopje gegoten, waarna er een houten stokje in is gezet. Als het mengsel is afgekoeld kun je het kopje leuk ophangen in de tuin. Let er wel op dat je het stokje op de juiste plek in het mengsel steekt, zodat het klopt als je het kopje ophangt aan het oor.

Vetbol koekvormpjes

Je kunt je vetbol mengsel ook in koekvormpjes gieten. Zet eventueel een rietje in het mengsel, zodat er een gat ontstaat in het "koekje". Als het mengsel is uitgehard kun je de vormpjes en het rietje weghalen. Nu kun je het gat gebruiken om een leuk lint door te halen, waaraan je je vogelvoer koekjes leuk op kunt hangen.

Vogeltaart maken

Je kunt ook groots uitpakken en een hele vogeltaart maken. Het leukst is om daarvoor verschillende mengsels te maken die je in verschillende formaten taartvormen giet. Als alles is uitgehard kun je de vogeltaartjes opstapelen, zodat er 1 grote taart ontstaat. Het is niet alleen heel lekker voor de vogels, maar het ziet er ook nog eens ontzettend mooi uit! Plak de lagen aan elkaar vast met wat frituurvet en maak het eventueel af met wat pinda's.

Vetbollen van dennenappels

Vetbol maken van dennenappel

Een ander leuk idee met hetzelfde vetbol mengsel als hierboven. Alleen heb je hier geen (taart)vormen voor nodig, maar dennenappels. Smeer het warme vetbol mengsel met je handen goed in de dennenappel. Als je er een touwtje aanmaakt kun je deze leuke vetbollen ook nog ophangen.

Vogelvoer aan een toiletrol

Vogelvoer toiletrol

Deze simpele "vetbol" is ook te maken door kinderen. Het idee is heel simpel: je smeert een lege toiletrol in met een laag pindakaas en die rol je vervolgens goed door een bak vogelzaad. Deze toiletrolletjes kun je ophangen aan een lint of aan een tak.

Vogelvoer in een fles

Vogelvoer fles

Als je geen zin hebt om met gesmolten frituurvet aan de slag te gaan, kun je natuurlijk ook kiezen voor los vogelvoer. Dit is leuk op te hangen in een fles in een houten houder. Neem een lege fles en timmer van hout een frame waar je fles op de kop in blijft staan. Zorg ervoor dat er een plankje onder de opening van de fles zit, die 1-2 cm onder de opening hangt. Op die manier vallen de vogelzaadjes op het plankje, maar loopt de fles niet direct helemaal leeg.