Een lits jumeaux is in principe een stel van twee losse 1-persoonbedden die je tegen elkaar aan kan zetten. Daar waar de zijkanten tegen elkaar staan kan een oncomfortabele plek ontstaan, waardoor je niet echt lekker bij elkaar kan liggen. Lits jumeaux wordt tegenwoordig steeds minder populair en daarom zie je deze ook steeds minder in winkels.

Lits jumeaux

VT Momo Tobacco 240x220+40 cm + 60x70 cm (2x)
In de volksmond wordt met een lits jumeaux vrijwel altijd een lits jumeaux dekbed of lits jumeaux dekbedovertrek bedoeld. Deze dekbedovertrekken zijn geschikt voor dekbedden met een breedte van 240 cm en een lengte van zowel 200 als 220 cm. De totale lengte van een lits jumeaux dekbedovertrek is namelijk 240 cm inclusief de extra lange instopstrook, die aan twee kanten over de volle breedte doorloopt.

De meest populaire lits jumeaux dekbedovertrekken zijn gemaakt van katoen, echter zijn er verschillende soorten katoen. Specifieke eigenschappen van katoen worden bepaald door bijvoorbeeld de weefmethode, lengte van de katoenvezels, dikte van de katoendraden en eventuele afwerking. Zo zijn er katoensoorten die enigzins hard en ruw zijn, maar ook juist zacht en glad. Stoffen als satijn, percal en flanel worden allemaal gemaakt van katoen, alleen wordt iedere soort op een andere manier geweven.

Lits jumeaux dekbedovertrekken

Dekbedovertrek 240x200/220 Beddinghouse Shine Anthracite
Satijn (satijnkatoen of satijn katoen) is de fijnste katoensoort en is de meest zachte en gladde stof. Satijn is erg soepel, zacht en neemt snel vocht op.
Percal (percalkatoen of percal katoen) is een zeer fijne katoensoort, comfortabel en goed ademend.
Flanel (flanelkatoen of flanel katoen) is een normale tot fijne katoensoort in combinatie met wolvezels. Flanel past zich snel aan de lichaamstemperatuur en houdt warmte beter vast, dus erg geschikt voor de winter.
Linnen heeft een iets grovere structuur dan katoen en heeft een fraaie natuurlijke en stoere uitstraling.

Marington.nl heeft een grote collectie lits jumeaux dekbedovertrekken, diverse stoffen en dessins. Eenvoudig online te bestellen.