Afmetingen handbagage

Afmetingen handbagage

Wie hier denkt te kunnen lezen welke maximale afmetingen handbagage mag hebben, komt bedrogen uit. Helaas is het nog steeds zo dat iedere luchtvaartmaatschappij zijn eigen regels hanteert. Ook over het maximale gewicht van de bagage die je in de cabine mee wilt nemen bestaat geen consensus. Er zijn zelfs maatschappijen die meerdere stuks handbagage per persoon toestaan. Bij prijsvechters moet meestal apart betaald worden voor ruimbagage. Dit heeft tot gevolg dat reizigers zoveel mogelijk bagage mee de cabine in slepen.

Maximale afmetingen handbagage

De ruimte in de bagagevakken boven ons hoofd is maar beperkt. Mensen die veel handbagage met zich mee torsen, willen daarom graag als eerste het toestel in. Daarom is het vaak dringen bij de gate. De vergelijking met het reserveren van een ligstoel bij het zwembad met je handdoek dringt zich dan ook op. De gedachte dat er geen plaats is voor je handbagage rolkoffer of reistas in het bagagevak direct boven je hoofd blijkt voor sommigen onder ons een spookbeeld te zijn. De meer ervaren reiziger weet dat er altijd wel een oplossing voorhanden is. Desgevraagd zal de cabinebemanning altijd behulpzaam zijn.

Nieuwe regels handbagage

Niet zo lang geleden werd bekend dat de IATA streeft naar een uniform beleid voor wat betreft de afmetingen van handbagage. De IATA (International Air Transport Association) is een overkoepelende organisatie waarvan ongeveer 250 luchtvaartondernemingen lid zijn. Het voorstel is om nog slechts handbagage toe te staan met een maximale afmeting van 55 x 35 x 20 centimeter. Deze voorgestelde afmetingen zijn over het algemeen kleiner dan de meeste luchtvaartmaatschappijen momenteel hanteren. De IATA heeft de maten overigens bepaald in overleg met de twee grootste vliegtuigbouwers: Airbus en Boeing. Tot nu toe hebben nog maar een klein aantal luchtvaartmaatschappijen - waaronder KLM, Etihad en Lufthansa - ingestemd met het voorstel.