IJslantaarns

Winterse DIY: ijslantaarns!

Het heeft even geduurd, maar het is zo ver: het vriest! Deze gave ideetjes zijn bedoeld voor als het vriest, dus ga snel aan de slag en maak zelf de mooiste ijslantaarns!

 

Ronde ijslantaarns

Ronde ijslantaarn

Ronde ijslantaarn

Deze leuke ijslantaarns zijn thuis zelf te maken! Heel goedkoop, maar ze staan ontzettend leuk in de tuin als het donker is!

Neem een aantal normale ballonnen (geen waterballonnen) en vul deze met water. Knoop ze goed dicht en zet ze een nacht buiten (als het goed vriest) of plaats ze in de vriezer. Controleer na een uur of 10 hoever het water in de ballon bevroren is. Het beste is als de binnenkant van je ijsbal nog vloeibaar is, maar zorg wel dat de wand al dik en stevig is. Dit kun je meestal wel voelen als je de ballon voorzichtig oppakt en er zachtjes mee schudt. Denk je dat je lantaarn ver genoeg bevroren is? Maak dan voorzichtig de ballon kapot en hak voorzichtig een gat in de bal. Dit is het mooist aan een platte kant, als je die hebt. Maak het gat groot genoeg om er een nep-waxinelichtje doorheen te steken. Laat het water uit de kern van de ijsbal lopen, doe een waxinelichtje op batterij aan en plaats je ijslantaarn met het gat over het kaarsje.

Ijslantaarn_ballon

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een echt waxinelichtje te gebruiken, maar daardoor zal de ijslantaarn een stuk sneller smelten. Als het overdag niet (hard) vriest, is dat niet zo handig. Mocht het toch heel hard vriezen of vind je een echt kaarsje leuker? Zet je ijslantaarn dan andersom, met het gat naar boven. Laat daar het waxinelichtje in zakken. Zo krijgt je kaarsje zuurstof om te branden en kan de warmte makkelijk weg.

IJslantaarns met groen

IJslantaarns met groen

In plaats van de mooie bolvormige ijslantaarns van hierboven, kun je ook andere ijslantaarns maken. Hier zie je leuke lantaarns van ijs, gecombineerd met wat mooie takjes uit de natuur. Neem 2 potjes/ glaasjes/ bekers van verschillende formaten, waardoor ze ruim in elkaar passen. Een tussenruimte van een centimeter rondom is ideaal. Vul het grootste potje (of wat je ook maar gebruikt) met wat water en plaats het kleinere potje erin. Duw het kleine potje naar beneden, zodat je kunt zien hoe hoog het water komt te staan als het potje niet drijft. Het geheel mag niet overstromen. Doe een paar leuke dennentakjes of andere groene dingetjes in het water en zet het kleine potje vast, zodat deze niet drijft. Dit kan bijvoorbeeld door een postbode-elastiek om de glaasjes heen te doen of door iets zwaars in het kleine potje te plaatsen. Zorg dat de bodems elkaar niet raken! Zet nu het geheel in de vriezer of buiten in de vrieskou en wacht tot het water volledig bevroren is. Nu kun je het ijs uit de potjes halen en neerzetten met een leuk kaarsje erin!

Ijslantaarn met takjes

Zo'n lantaarn met takjes erin geeft een heel gezellig effect als het donker is en het kaarsje aan is!

IJslantaarns

Ijslantaarns

Maak een heel veel ijslantaarns en zet je in een lange rij lans het tuinpad!

Ijslantaarn tulband

Een hele simpele manier om leuke ijslantaarns te maken, is met gebruik van een tulband bakvorm. Vul deze simpelweg met water en laat het geheel bevriezen. Als het bevroren is, haal je het ijs uit de vorm, zet het neer en plaats er een kaarsje in.